Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Légtechnikai flexibilis csövek összehasonlítása

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek kiépítésénél általában flexibilis légtechnikai csöveket használunk. Egy átlagos rendszernél 75 - 200 méter ilyen csőre van szükség; ez a teljes anyagigény jelentős hányada, az anyagköltségek 10-20%-át jelenti. Viszont ahány gyártó/kereskedő annyi fajta ilyen cső van, utánajárunk, hogy az áruk mellett mi köztük a fő különbség. 

 

A központi szellőztető rendszereknél ma már többnyire csillagpontos rendszereket használunk: a friss levegőt igénylő helyiségekbe tartó befúvó csövek, és a vizes helyiségekből érkező elhasznált levegőt szívó elszívó csövek osztódobozban egyesülnek (és haladnak tovább a hővisszanyerős szellőztető egységig). Ezek a befúvó és elszívó csövek az esetek nagy részében 75 mm külső átmérővel rendelkező, flexibilis, PE csövek, alacsony nyomásveszteséggel. Ezekkel gyorsan és rugalmasan szerelhetőek a rendszerek, a 75 mm külső átmérőnek köszönhetően pedig monolit beton födémben, álmennyezet feletti légrésben vagy éppen hőszigetelésben is jól elrejthető a csőrendszer.   

Ahány szellőztető rendszert gyártó/forgalmazó cég vagy kereskedő van, legalább annyi féle légtechnikai cső. Külsőre csak a színük tér el (legjellemzőbb színei a fehér, zöld és kék), de az áraikban is igen jelentős eltérések vannak. 

Van azonban néhány fontos szempont, amit fontos figyelembe venni hővisszanyerős rendszer szellőző csövének kiválasztásakor. 

  • Antibakteriális belső felület - ennek a bevonatnak köszönhetően a gombák és baktériumok képződése, illetve a jelenlévő kórokozók 99% feletti csökkenése érhető el.
  • Antisztatikus belső felület - a belső felületen jelentkező, nagy mennyiségű por lerakódása előzhető meg vele.
  • Alacsony ellenállású belső felület - ahhoz, hogy a szellőztető gép alacsony fokozaton tudja szállítani a kívánt légmennyiséget, mindenhol törekedni kell az alacsony súrlódási veszteségekre, különösen az összességében igen hosszú flexibilis cső szakaszokon. A külső, bordás felülettel szemben a belsejük jellemzően közel sima felületű. 
  • Erős nyomószilárdságú külső felület - a cső sérülésének megelőzése érdekében fontos; a szállításon kívül pl. a betonozást is bírnia kell

Ezen szempontok alapján 6 ismert cég termékét hasonlítottuk össze. Azon gyártóknál, ahol többféle flexibilis cső is elérhető, mindig az antisztatikus, antibakteriális, 75 mm-es verziót választottuk (ma már amúgy sem jellemző, hogy szinte bárki ne ezekkel a tulajdonságokkal rendelkező csövet választana). 

A termékek összehasonlításával kapcsolatban néhány fontos megjegyzésünk:

  1. Látható, hogy a 6 db felsorolt légtechnikai cső szinte minden tulajdonságban azonos vagy nagyon hasonló. Legnagyobb eltérés a színükben van, ami viccesen hangzik, de van némi valóságalapja. Talán jelentős eltérés még a súlyuk, hiszen a 0,25 kg/m és a 0,33 kg/m 30%-os súlyeltérést jelent, ennek a pontos oka jó kérdés; valóban kicsit sűrűbb anyagúnak tűnik (és egyértelműen nehezebb) az Ubbink és a Zehnder cső tekercse a többinél. 
  2. Az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy 2 m/s mellett mekkora nyomásesés jelentkezik a csőben. Ebben is nagyon hasonló értékeket mutatnak a termékek, az eltérés akár mérési hiba is lehet. A jó minőségű flexi csövekben 2 m/s sebesség mellett (ami igazán halk és alacsony nyomásveszteséget jelent) 20-25 m3/h levegőt lehet szállítani. 
  3. Az is következik ebből, hogy nem életszerű, hogy éppen a Lindab (svéd acélóriás) a Helios (ventilátor és szellőzőberendezés gyártó) vagy éppen a Zehnder (svájci szellőztető és egyéb energetikia berendezések gyártója) PE flexibilis csöveket gyártana. Ezek a gyártók leszerződnek valamely PE cső gyártójával. Ugyanakkor az Ubbink pl. kifejezetten műanyag rendszereket gyárt, ők pedig értelemszerűen szellőztető berendezést nem. Valószínű, hogy Európában messze nincs annyi PE cső gyártó, mint ahány márkanév alatt azokat forgalmazzák. 
  4. A jelölt árak 2021. januárában hozzáférhető lakossági nettó listaárak, a kiskereskedelmi árak lényegesen kedvezőbbek is lehetnek.
  5. Igyekeztünk minden szellőző cső esetén az aktuális katalógusokból kinyerni az adatokat, ha esetleg mégis hibásan tüntettük volna fel valamely adatot, szívesen javítjuk/egészítjük azt ki jelzés esetén

Konklúzióként annyit javasolnánk, hogy mindenképpen érdemes végiggondolni, és ár/érték alapján egy jó csövet választani. A drágább csöveknek esetleg komolyabb tanúsítványai lehetnek, akár fizikai, akár higiéniai tulajdonságaira vonatkozóan (pl. a Lindab Sanitized laboratóriumi vizsgálata, vagy a Zehnder Clinside rendszere az SKZ intézettel hitelesítve), de a nagy felárat nem mindig érdemes megfizetni, mert ezek részben csak marketinget jelentenek és nem valós többletértéket.
Ha pedig a jelenleg (2021. január) webáruházunkban is elérhető csövek közül kellene ajánlani, akkor pl. Ubbink rendszer esetén érdemes az Ubbink csövét is megvenni a maximális kompatibilitás érdekében; de ha költségoptimalizálunk, akkor tökéletes rendszer rakható össze akár egy Lindab - Ubbink - Prodmax hibrid rendszerrel is; ahol az osztódobozok a Lindab termékei, a szelepfogadók az Ubbinké a csövek pedig a lengyel Prodmaxé. Konkrét vásárlás esetén segítünk dönteni a kérdésben. 

Vonatkozó katalógusok
Ubbink (Air Excellent) AE34C
Lindab (inDomo) LFPE-63
Zehnder (ComfoTube)
Helios (FlexPipe) FRS-R-75
Prodmax (VentFlex) SK01/B
Brookven (Brookflex)