A weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javítsuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk. 

Vortice 350 Avel telepítés

Ezen az oldalon bemutatjuk a Vortice VORT HR 350 Avel szellőztető gép telepítésének helyes módját. Valójában a "gépészeti helyiség" egész szellőztető rendszerrel kapcsolatos részével foglalkozunk.

 

 
1. Példa - a képen látható rendszer referenciául szolgál, szellőztető gépet vásárló ügyfeleinknek a helyszínen is bemutatjuk.
Röviden: A képen látható géphez bal hátsó csonkján érkezik a külső oldali friss levegő (G4 szűrődobozon, majd fagymentesítő kaloriferen át), jobb hátsó csonkján pedig távozik az elhasznált, kidobott levegő.  
A gép jobb első csonkján megy a már "felmelegedett" friss levegő a szobákba (utófűtő kaloriferen, majd hangcsillapítón keresztül), bal első csonkjához pedig érkezik a helyiségektől távozó, elhasznált levegő (G4 szűrődobozon és hangcsillapítón át). 
A vezérlő a szellőztető gépre van téve. Ezen láthatók a hőmérsékletek, fokozatmentesen állítható a befúvó és elszívó ventilátor teljesítménye, az így beállított 3 fokozat változtatható, stb. 
Kevésbé látszik, hogy a gép alján található 2 db kondenzvíz kivezető jobb oldalt a falon bűzzárón keresztül csatornába van kötve.
Természetesen a helyiségtől függően a szükséges elemek különbözőképpen kerülnek elhelyezésre, de a felsorolt berendezések mind szükséges részei egy komplett szellőztető rendszernek (az utófűtő kalorifer nem feltétlenül szükséges).
A példában az osztódobozok már a padlóburkolat alatti monolit vasbeton födémben lettek elhelyezve, tehát azok már nem foglalnak helyet. Az egész rendszer a lépcsőház emeleti részén kényelmesen elfér, ahol még ezután elburkolásra kerül.
A Vortice 350 Avel szellőztető géphez jár az elektromos fagymentesítő kalorifer is. (A Vortice fagymentesítő kalorifere a képen a fémszínű dobozban van, példánkban ezt a kalorifert utófűtésre használtuk fel; de ez csak egyedi megoldás, valóságban ez a sárga matricával ellátott elem kerül a friss beszívó ágba).

2. Példa - Kivitelezés 
Itt rendelkezésre állt gépészeti helyiség, ezért terv szerint és kevés kanyargással volt összerakható a rendszer.
A gép elülső két csonkja a helyiségekből elszívás és helyiségekbe befúvás. Ezek hangcsillapítókon keresztül csatlakoznak az álmennyezetben lévő osztódobozba. Az elszívó ágba elég a kisebb (500 mm) hangcsillapító, de ide érdemes egy "durva"szűrőt is betenni.
A két hátulsó csonk a kinti friss levegő beszívására és az elhasznált levegő kidobása szolgál. Ezek hőszigetelt csőből vannak összerakva. A friss levegő ágban a "durva"szűrő és az elektromos fagymentesítő kalorifer is hőszigetelve van.