A weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javítsuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújtsunk. 

Szokásos csőméretek lakossági szellőztetőknél

Szokásos csőméretek lakossági szellőztetőknél
A családi házak hővisszanyerős szellőztető rendszereinél elterjedt spirál korcolt cső, hőszigetelt cső és szellőzőcső jellemző méreteit gyűjtöttük össze. 

A központi szellőztető rendszerek tulajdonsága, hogy az egész házat behálózzák a helyiségenkénti befúvásra és elszívásra használt légtechnikai csövek. Szerencsére ezek a jellemzően flexibilis csövek nem túl nagy méretűek. A legelterjedtebb flexibilis cső a 75 mm-es külső átmérőjű cső (D75). (Ezt nevezhetnénk akár "névleges átmérőnek", de valójában ennek a 75 mm-es külső átmérővel rendelkező műanyag csőnek a belső átmérője kb. 63 mm. Mivel eltérő méretű flexibilis csövek is használatosak, ezért ez félreértésre adhat okot!). 

A 75 mm műanyag kétrétegű csövek jól elférnek álmennyezeti légrésben, monolit beton födémben vagy padlásfödémre fektetve a hőszigetelés alatt (a ház termikus burkán belül). Egy D75 csövön 30 m3/h friss levegő szállítható alacsony nyomásveszteség (kb. 2 Pa/m) és sebesség (kb. 2,5 m/s) mellett. Mivel egy kisebb alapterülető szobába ennyi levegő befúvás vagy elszívás elegendő, a nagyobb helyiségekbe pedig duplán / triplán is vezethetőek a csövek, ezért legtöbb esetben ez a 75 mm külső átmérő elegendő.

Kevésbé elterjedt, talán az eladások 5-10%-át érintő méret a D90, tehát 90 mm külső, és 76 mm belső átmérőjű flexibilis cső. Két esetben indokolt a használata. Az egyik eset, ha az átlagosnál nagyobb légmennyiségekre van szükség, hiszen a D90 cső 50 m3/h szállítására alkalmas kis nyomásesés és légsebesség mellett. A másik eset, ha szokásos légmennyiségeket kell szállítani, de nagyobb távolságra. A D75 légtechnikai csővel való tervezésnél ügyelni kell rá, hogy 11-13 méternél hosszabb ágakat ne alkalmazzunk. A D90 flexibilis cső esetén akár 20 méteres távolság sem okoz problémát. Adott esetben érdemes kiszámolni, hogy a duplán-triplán fektetett 75 mm szellőzőcső relatív nagyobb osztódobozokkal, vagy a szimplán fektetett 90 mm flexibilis cső kisebb csonkszámú osztódobozokkal a költséghatékonyabb. Már elérhető a HEATPEX 90 mm csőrendszer, amely alig drágább a hagyományos méretnél és raktárról is elérhető. A Lindab is gyárt D90, tehát 76 mm belső átmérőjű rendszert (osztódobozokat, szelepfogadókat) és forgalmazza a hozzá illő légtechnikai csövet is.

Az épület teljes becsövezése (alapcsövezése) tehát a D75 vagy D90 csövekkel történik. A főágak, amelyek a légtechnikai osztógyűjtő dobozok és a központi szellőztető gép között vannak, jellemzően DN125 vagy DN160 átmérővel rendelkeznek. A DN160 átmérőjű spirál korcolt cső vagy hőszigetelt cső már akár 8 db D75 flexibilis csőhöz is elegendő, de ha röviden van vezetve a főág, akkor akár 10 cső összegyűjtésére is alkalmas. A DN125 főágak pedig 4-6 db D75 flexibilis cső összegyűjtésére alkalmasak. 
Egy DN160 cső 250 m3/h levegőt tud szállítani 1 Pa/m (minimális) nyomásveszteség mellett. A DN125 cső pedig 130 m3/h levegőt szállít ilyen kis veszteségnél. 
Értelemszerűen ezek a 160 mm-es átmérőjű csövek már többnyire nem rejtve, hanem hozzáférhetően vannak vezetve, pl. a gépészeti helyiségben, mosókonyhában, vagy a (legalább részben) fűtött garázsban. 

Fontos még a légtechnikai rendszer előkészítése során figyelembe venni, hogy a kültérre vezetendő ágakat hőszigetelni kell, vagy anyagában hőszigetelt csővel kell kiépíteni. Mivel ezek a hőszigetelések még növelik a DN125 vagy DN160 főágak méretét, ezért áttöréseknél a névleges átmérőhöz képest kb. 4 cm-rel nagyobb átmérőjű furatot kell készíteni. Tehát a DN125 hőszigetelt csőhöz 160-165 mm-es, A DN160 hőszigetelt csőhöz pedig 192-200 mm-es lyukat kell fúrni. 

Természetesen ebben a cikkben csak a legelterjedtebb méreteket soroltuk fel. További jellemző méretek:
- Légtechnikai flexibilis csőből már gyártanak D63 (belső 50 mm-es átmérővel) csöveket is, így még inkább összekeverhetőek pl. a D75 (belső = 63 mm) csővel.
- Létezik lapos flexibilis cső is, az Ubbink vagy a Helios is gyárt ilyet. Ezek jellemzően 100-140 mm széles és 50-51 mm magas "ovális" alakú csövek, de nem könnyű őket beszerezni.
- A főágak esetén néha indokolt lehet a DN200 méret alkalmazása is. A fali rácsok, előszűrők, esetleg kaloriferek vagy egyéb berendezések nagyobb nyomásveszteséget tudnak okozni, így a megnövelt átmérővel itt sem lesz sok a veszteség.
- Fehér PVC légtechnikai cső elérhető különböző méretekben, lapos kialakítással. Ilyen méret pl. a 60x204 mm-es (kb. DN125 -tel egyenértékű) vagy a 90x220 mm-es (DN150) cső. Az átmenet a kerek és szögletes csövek között többnyire megoldott. 

 

(A cikkben csak hagyományos méretű, 70 - 250 m2-es családi házaknál jellemzően szükséges átlagos csőméreteket vettünk figyelembe.)