Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Központi szellőztető gép szűrőcsere és karbantartás

Központi szellőztető gép szűrőcsere és karbantartás

Egyik budapesti ügyfelünknél éppen 1 éve üzemel a hővisszanyerős szellőztető rendszer, ideje volt, hogy ránézzünk a masinára és kicseréljük a szűrőket.

A családi ház három szintes (pince, földszint, emelet) összesen kb. 180 m2 fűtött alapterülettel. A házban lakók száma 5 fő. A központi szellőztető gép egy Vortice VORT HR 350 AVEL

Első körben - a szűrőcsere előtt - egy Testo 405-V1 hődrótos légsebességmérővel megnéztük, hogy a légtechnikai gép különböző fokozatain milyen légmennyiséget szállít az elhasznált, elkoszolódott filterek mellett:

FOKOZAT

BEFÚVÁS

ELSZÍVÁS

1.     fokozat

45 m3/h (45%)

51 m3/h (40%)

2.     fokozat

65 m3/h (60%)

72 m3/h (52%)

3.     fokozat

90 m3/h (85%)

144 m3/h (75%)

Ezek az eredmények egyből rávilágítottak arra, hogy a szellőztető gép szűrői alaposan el vannak tömődve, és különösen a friss levegőt beszívó ágban lévő szűrő nagyon koszos.

Mindenekelőtt az oldalfali rácsokat néztük meg, ezeket portalanítottuk. 

Ezek után kinyitottuk a szellőztető gépet. A szellőztető gép gyári filter szűrője igen koszos volt, de azért nagy szerencse, hogy előszűrők (G4 szűrőpaplannal) is beépítésre kerültek, mert így a nagyméretű szennyeződések és/vagy rovarok nem ebben a gyári filterben gyűltek össze. A RECAIR műanyag hőcserélő nagyon szép, tiszta állapotú maradt.

Ezután az előszűrőket néztük meg. Kicsit (mindig) meglepő módon a házból elszívott levegő szűrője is nagyon koszos volt. Ugyanakkor az udvarról friss levegőt beszívó ág szűrőjében várt a legnagyobb meglepetés: építési fólia volt beleszorulva. Az rejtély, hogy ez pontosan mikor és hogyan került be a főágba, hiszen madárhálós rács védi a friss levegőt beszívó csőcsonkot… Viszont, a mérési eredmények tanúsága szerint, nem teljesen fojtotta le még ez a fólia sem a friss levegő áramlást; ezt is nagyban az előszűrőnek köszönhetjük. Lényegesen nagyobb bajt okozott volna, ha ez a fóliamaradvány egy 90°-os idomban vagy éppen az elektromos előfűtő kaloriferben akad meg…

A szűrőcsere után ismét megmértük a szállított térfogatáramokat:

FOKOZAT

BEFÚVÁS

ELSZÍVÁS

1.     fokozat

166 m3/h (45%)

94 m3/h (40%)

2.     fokozat

212 m3/h (60%)

137 m3/h (52%)

3.     fokozat

302 m3/h (85%)

230 m3/h (75%)

Látható, hogy a befúvási eredmények kb. négyszeresre nőttek, az elszívások pedig jó kétszeresre.

Ezután hangoltunk a befúvó és elszívó ventilátorokon (melyek „fokozatmentesen” állítható EC motoros ventilátorok, de nem CF "constant-flow" ), hogy az egyes fokozatokon kiegyenlített szellőzés valósuljon meg a jövőben. Ez a beállítás úgy tűnik a beüzemeléskor nem (vagy nem jól) történt meg.

A szűrőcsere és a fokozatok finomhangolása után ismét megmértük a szállított térfogatáramokat:

FOKOZAT

BEFÚVÁS

ELSZÍVÁS

1.     fokozat

145 m3/h (40%)

130 m3/h (48%)

2.     fokozat

190 m3/h (55%)

170 m3/h (65%)

3.     fokozat

270 m3/h (80%)

250 m3/h (80%)

Végül a ház egyes szintjein egy EXTECH AN100 tölcséres mérőműszerrel rámértünk a légszelepeknél a befúvásokra és elszívásokra, ahol kellett, állítottunk a szelepeken, hogy az egyes helyiségekbe is nagyjából megfelelő levegőmennyiségek jussanak, illetve szintenként is közel kiegyenlített legyen a szellőzés. Persze egy háromszintes háznál a különböző fokozatokat úgy beállítani, hogy minden fokozaton a kiegyenlített levegőáramok mellett az egyes helyiségekbe is a megfelelő mennyiség jusson, jópár órás mutatvány lenne, és nem is biztos, hogy érdemes vele fél napot eltölteni (a szűrők eltömődésével párhuzamosan úgyis eláll a rendszer a beszabályozott munkaponttól, lényeg tehát a rendszeres szűrőcsere). 

A központi szellőztető gép szűrőinek cseréjével és a térfogatáram beállításával felkészítettük a rendszert a téli időszakra.