Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hővisszanyerős szellőztető gép szűrőcseréje

A központi szellőztető gépekben jellemzően helyet kap 2 db szűrő is; az egyik a külvilágból friss levegőt beszívó ágba, a másik pedig a helyiségek felől elhasznált levegőt elszívó ágba. Mindkét irányból a szellőztető gépben található hőcserélő "elé" kerül a szűrő, védve azt az elkoszolódástól. 

Természetesen a szűrőknek nem csak a hőcserélő védelem a feladata, hanem a friss levegőt beszívó ágnál értelemszerűen a belső levegő minőségének javítása is. A házba beengedett levegő így tisztább lesz, mint az ablakos szellőztetés esetén. A szűrő minőségét általában megválaszthatjuk, sokszor alkalmazunk pollenszűrőt a friss levegőt szállító ágba.

Tapasztalatunk szerint a szellőztető gépekben helyet kapó filterek nagyon gyorsan elkoszolódnak. Különösen a pollenszűrő tud hamar eltömődni, mert a külvilágból érkező, igen koszos levegő kosz- és portartalma túl nagy ahhoz, hogy "egyből" a pollenszűrőre engedjük. Komplett szellőztető rendszereinket minden esetben úgy tervezzük, hogy mind a friss levegőt beszívó ágba, mind az elhasznált levegőt elszívó ágba beépítünk 1-1 db szűrődobozt, G4 szűrőpaplannal. Ennek nagy előnye, hogy a levegő portartalmának jelentős részét megfogja (esetleg nagyobb szöszöket, rovarokat is), és a benne található szűrőpaplan házilag, igen olcsón cserélhető. (Nagyjából 1500 Ft-ba kerül 1 m2 ilyen szűrőpaplan, amely 8-10 cserére elegendő). Ezt a szűrőpárt érdemes félévente kicserélni. 

A szellőztető gépben található szűrők cseréje általában drágább, nehezebben utángyártható, a gyári szűrőpárok olyan bruttó 15-20 ezer forintba is kerülhetnek. Az elterjedtebb gépekhez jellemzően kapható megfizethetőbb, utángyártott szűrő is. Attól is függően, hogy mennyire drágán szerezzük be, félévente vagy évente ezt is cserélnünk kell. Ha úgy ítéljük meg, fél év elteltével egy alapos porszívózás után még további fél évig használhatjuk, és akkor megússzuk évente egy cserével. 

Érdemes még szót ejteni arról is, hogy szellőztető rendszer esetén mennyire lehetséges a külső szagok (pl. füst) megszűrése. A szagszűrésre az aktív szenes szűrők jelentik a megoldást. Léteznek aktívszén "bevonatú" szűrők, illetve aktívszén filterek. Általában ezek sajnos nem jelentenek igazi megoldást, de ahol nagy problémát jelent a füst, ott meg lehet próbálni. Ami egészen biztosan megoldást jelent, az az aktívszenes szűrődoboz, ahol valóban aktív szén (több kg) töltet kerül a szűrőbe. Viszont ezeknek a helyigénye igen nagy, és a beruházási költsége sem kicsi (130-150 ezer forint). Ebben az esetben is szükség van évente a szén cseréjére. 
Ahol ezt nem lehet megvalósítani, ott érdemes a szellőztető gépet úgy járatni (programozni), hogy a szennyezettebb, füstösebb időszakban esetleg 1-2 órára kapcsoljon ki. 

A következő képeken egy Vortice AVEL 350 szellőztető gép éves szűrőcseréjét szemléltetem.

Az első képen a szűrődobozban található "előszűrő" látható, ami a kosz igen jelentős részét fogja meg. Ez nagyon olcsón cserélhető szűrőpaplan, nyugodtan ki lehet dobni a kukába.

A második képen a szellőztető gépben található filterszűrők láthatók. Ezt fél év után szerencsés esetben még elég porszívózni is, és akkor elég évente egy pár újat venni.

A harmadik képen pedig az új, utángyártott szűrőpár látható. Az egyik már a helyén van, a hőcserélő előtt, a másik épp bekerül a helyére.