Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bypass hőmérséklet beállításának jelentősége télen

A szellőztető rendszer bypass hőmérséklet megfelelő beállítása télen is nagyon fontos. 

 

A korszerű hővisszanyerős szellőztető gépekben elhelyeznek úgynevezett nyári megkerülő - bypass ágat. A nyári, meleg időszakban ennek az az értelme, hogy kvázi "feleslegesen" ne nyerje vissza a hőcserélő a házból távozó levegő hőtartalmát. Példa ilyen esetre, ha kánikulában a házunk levegője nappal akár 28°C-ra melegedett, éjjel viszont a kinti levegő lehűl kellemes 23°C-ra. Ebben az esetben szeretnénk a kinti, hűsebb levegőt a házba engedni anélkül, hogy az felmelegedjen a távozó levegő hőtartalmával: a bypass-nak köszönhetően nem érintkezik a két levegő a szellőztető gépben, így 28°C távozik a házból, és 23°C érkezhet a házba, hasonlóan, mintha az ablakot nyitnánk ki (csak csendesebben). 
 

Milyen veszélyt rejteget azonban egy nem (pontosan) beállított bypass-sal rendelkező szellőztető gép? A szellőztető gépek jelentős részénél megadjuk azt az elvárt, komfort hőmérsékletet, amit szeretnénk a házban tartani. Sokszor magát a "bypass hőmérsékletet" adjuk meg. Például ha 24°C-ra állítom ezt az értéket, akkor nyáron, ha a kinti levegő ennél hűvösebb, de a benti levegő ennél melegebb, hővisszanyerés nélkül valósul meg a szellőztetés: segítve elérni a 24°C-ot. Ugyanígy lehet ezt az értéket pl. 22°C-ra állítani. Ebben az esetben folyamatosan hővisszanyerés nélkül valósul meg a szellőztetés, ha a kinti levegő 22°C-nál hűvösebb, de bent ennél melegebb van. Nyáron ez sem okozhat gondot. De mi történik egy nem jól beállított, vagy kissé alacsonyan hagyott érték esetén ősszel vagy télen? Tegyük fel, hogy a nyári 22°C-ra állított bypass hőmérséklet teljesen megfelelő volt, és ősszel is így marad. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a hazai háztartásokban még télen is 22-24°C-ot tartanak bent. A szellőztető gép rendszerint a mennyezet felől szívja el az elhasznált levegőt, így ennek a 22-24°C-nak is a legmagasabb értéke jut a szellőztető gépbe. Könnyen érzékeli a gép azt, hogy hűtenie kell, mert a házban 24°C-ot érzékel, kint hűvösebb van. Kvázi azt hiszi a gép, hogy "nyár van" és hővisszanyerés nélkül kezdi el beengedni a kinti, hideg levegőt. Ezt jó esetben észrevesszük, de ha nem, akkor előfordulhat, hogy akár az egész fűtési szezonban hővisszanyerés nélkül szellőztet a gépünk, folyamatosan a fűtési rendszer ellen dolgozva. Persze azért általában a van egy minimum kinti hőmérséklet (pl. 15°C), amely alatt mindenképpen aktiválódik a hővisszanyerés.

Éppen ezért, ha a szellőztető gépben nincsen valamilyen intelligens automatizmus ennek megelőzésére, javasoljuk, hogy a nyári bypass hőmérsékletet 25°-ra állítsuk. Elég nyáron ezt a hőmérsékletet megpróbálni tartani a házban, és 25°C-nál pedig várhatóan télen sem fogunk bent melegebbet tartani.